Friday, 14 May 2010

Kau yang Bernama Cinta


Semalam berakhir sudah cerita Adamaya. Tapi Mirul tak sempat tengok. Sebab apa? Sebab tertidur. Ntah la. Semenjak dua tiga menjak nih Mirul rase tak boleh bangun walaupun dah set alarm. Memang setan besar dalam diri. Hati pon dah makin kotor. Ha, patah balik kat cerita Adamaya ni.

Aduhai, Mirul memang jarang tengok tv. Maklum rr. Suke tido petang. Tapi pada suatu hari, Mirul terasa macam nak tengok tv ng kengkawan. Mirul pon tengok la. Nama cerita tu Adamaya. Memula menyampah gak tengok citer Adamaya tu. Ye la. Walaupun Maya ni dah kahwin, tapi dia tetap nak jugak kapel dengan Dani ni. Adam pulak tetap sayangkan Maya. Best kan kalau realiti macam ni. Lepas tu Mirul tak tengok seminggu. Tau-tau je Amani dah lahir. Sebut pasal Amani ni, ramai gler fan club dia kat facebook. Macam artis besar la pulak. Padahal kecik cenonet je budaknya. Ha, masa ni dah 5 tahun perkahwinan Adamaya. Masa tu pulak Dani kacau Maya lagi. Maya pun satu. Pegi layan jugak buat apa kan. Tapi Adam macam biasa. Sabar sangat. Sampai bila Maya minta cerai pon dia boleh sabar lagi. ada satu ketika, dia nak lepaskan Maya. Masa tu baru Maya terkejut. Dia ingat dia bersar kepala Adam biar je. Masa tu baru nak merindu. Ha, baru tau kan. Tapi, Adam buat cool je. Masa nak tinggalkan rumah, dia cakap “awak boleh ambil apa sahaja tetapi saya minta 1 je daripada awak. Berikan saya Amani. Itu je yang saya ada awak.” Huh. Nasib baik tak nagis jer Mirul. Ha, lepas tu segalanya terbongkar sedikit demi sedikit pasal Dani. Sampailah Maya sedar. Bila dia nak berbaik balik dengan Adam, Adam boleh jual mahal pula. Dia cakap “let go Maya”. Eksyen ko ek Adam. Tapi akhirnya mereka baik juga. Cuma kesian dekat Lisa. 6 tahun cintakan Adam, tapi terlepas macam tu aje.

Itu la, bila bawak cerita ni dalam realiti, macam mustahil je. Tapi tu la cinta kan. Kalau menyayangi, kene sayang dengan sepenuh hati. Bagi Mirul macam tu. Ye la, nama pon cinta kan. Bukan boleh main-main. Kenalah sayang dengan sepenuh hati. Tapi kalau nak banding dengan Adam, Mirul jauh la. Adam tak kuat cemburu. Mirul? Rahsia la. Semua orang dalam cerita Adamaya ni percaya pada cinta. Dani setia sangat pada cinta dia kat Maya. Adam pun sama. Lisa terbaik. Betul kan. Kalau kita tak dapat seseorang, membuatkannya bahagia dah cukup membuatkan kita rasa bahagia juga. Kalau kita rasa dengan memiliki akan membuatkan dia terseksa, untuk apa? Jangan jadi macam Dani. Buat apa sahaja untuk seseorang yang dicintainya. Tapi Adam? Ha, sentiasa berusaha mempertahankan cinta. Best sangat kan. Kalaulah ada ramai orang macam Adam, aman dunia ni. Banyak lagi Mirul nak bercakap pasal cinta ni. Ha, nampak je macam ni, tapi expert tau.

Korang gelak-gelak pasal apa? Dah mula dah gosip ketupat pulut. Mula la mengata Mirul dah kapel. Pandai-pandai je korang kan. Mirul tak cakap apa-apa pun. Tak baik bersangka begitu. Tu semua gosip liar je. Jangan percaya. Ha.. untuk yang dah berkapel. Sayangi kapel korang betul-betul ye. Kalau rasa tak boleh sayang. Mintak break up je. Jangan nak mengada-ngada main kayu tiga. Renung-renungkan, dan selamat beramal….

6 comments:

nas said...

hahahah...mint ko sgt kat cter adamaya....cm nk tgok lak..ako...huhu...

HaziratulQuds said...

hah
ko dah mcm pengulas drama melayu
sejak bler tuka karier nie dek~

HiGHNeSS FiQ said...

bleh bt review adamaya..
tp lg best kalo koltk gamba sket..
ni tulisan jee..hehe
cdgn je..

asila ashira said...

amboi en.amirul mukmin..
pndai bcerita skg...ewah2!!
spe ajr ni...
actually ak pn ske sgt cte 2...
ak pn xdpt tgk ending dy weh..........
cdey!!!!

kaizer said...

Pengulas dan pemerhati yang baik,amirul..tapi alam realiti dengan alam drama yang kat tv tu mmg jauh berbeza,.motif dan tujuan sama,tapi jalan cerita,masing2 berlainan,.

amirul mukmin said...

nas: ha... g rr tgk... tang leleh rr punyer

yong, cla & fiq: ha... mmg ader bakat terpendam... sekarang nih dah jadi traveller writer... haha.. ala...gamba bkn tak nak letak... malas nak cari jer

kaizer: drama ni mengumpulkan banyak permasalahan dalam satu watak, mmg dalam realitinya sangat kurang terjadi. tetapi, bila dipecahkan permasalahan, ianya adalah sesuatu yang acapkali berlaku...