Friday, 11 December 2009

Result dan Keredhaan

Apa kabar kawan-kawan?


Semoga kawan-kawan sihaaaaatttt selalu. Mirul yakin, semalam merupakan antara hari paling getir untuk kawan-kawan. Maklum sajalah, result peperiksaan diumumkan. Bila sebut pasal result ni, ada macam emosi yang akan terpapar di wajah masing-masing. Ada yang sedih, ada yang gembira, ada yang bersyukur dan ada juga yang menangis. Semua itu disebabkan oleh keputusan yang diumumkan. Mirul yakin, kebanyakan kita pernah melalui emosi-emosi sebegini. 


Sebut pasal result, Mirul nak bercerita sikit tentang result Mirul. Apa? Dapat Anugerah Dekan? Taklah. Mirul bukannya golongan rajin belajar. Tapi, sejak Mirul jatuh teruk semester yang lalu, azam pertama Mirul adalah untuk bangkit dan memperbaiki CGPA Mirul. Setidak-tidaknya mengekal sahaja. Kawan-kawan nak tahu, semester lepas Mirul memang jatuh terduduk. Terkejut besar dengan keputusan peperiksaan Mirul. Memang Mirul langsung tak menjangka akan dapat keputusan yang macam tu. Tapi, bila Mirul masuk semester 3, Mirul tanam dalam diri Mirul siap-siap. "Hidup aku seperti roda, sekejap di atas, sekejap dibawah. Apalah sangat jatuh macam ni, mesti boleh berada di atas balik". Ha, sebut pasal roda ni. Kawan-kawan nak tau cerita pasal Mirul mase kecik-kecik dulu?


Mirul ni budak lompat. Tau tak budak lompat tu apa? Ala, kan dulu PTS, mana-mana pelajar yang lulus PTS akan ditawarkan terus dari tahun 3 ke tahun 5. Maknanya, kami ni muda setahun daripada kawan-kawan yang lain. Hehe, maybe sebab ni kot orang kate Mirul ni macam budak-budak. Ni adalah kejayaan pertama Mirul. Kemudian, Mirul dapat Straight A's dalam Ujian Penilaian Kelas Kafa (UPKK) dan tak pasal-pasal Mirul jadi Tokoh Murid masa tahun 6. Kejatuhan pertama Mirul adalah masa UPSR, Mirul cuma dapat 3A jer :(. Kemudian, Mirul masuk Sekolah Izzuddin Shah (SIS). Masa Mirul form 1 &2, Mirul teruk sangat sampai abah pernah cakap kat Mirul, kalau dapat 6A jer pon, abah bagi RM500. Bila Mirul masuk form 3, Mirul belajr betul-betul. Teruk Mirul belajar. Ye la, nak cover balik pelajaran form 1 sampai form 3 dalam masa 9 bulan jer. Bila beberapa hari sebelum PMR, Mirul kena demam panas. Ha, semangat nak belajar tu, walaupun demam panas Mirul tetap pegang buku Penguat Memori Sains untuk Mirul baca. Memang lembik betul mase tu. Masa PMR pon masih ada lagi demam tu. Bila keputusan diumumkan, Mirul dapatla 7A. Cukuplah tu untuk orang yang kehilangan 2 tahun hidup sebagai pelajar. 


Bila form 4, Mirul masuk kelas Sains Fizikal. Taknak masuk Sains Tulen sebab tak suka Subjek Biologi. Itu adalah sebab kenapa ramai kawan-kawan Mirul masuk Sains Fizikal. Mirul sebenarnya minat Chemical Engineering tapi selalu skor kat Fizik, Kimia x skor sangat. Walaupun kami kat Sains Fizikal belaja Perakaunan, tapi majoritinya memang tak merancang untuk jadi akauntan. Semua nak jadi engineer, macam Mirul la. Kemudian, masa SPM. Sekali lagi ujian Allah bagi kat kami. Hampir semua calon SPM sekolah Mirul kena food poisoning. Mirul antara yang paling kritikal. Nak cerita kritikal ke tak, sampai kami bila pergi ke Unit Kecemasan Hospital Ipoh, doktor kat sana suruh yang masih boleh bertahan balik dulu. Kalau tak nanti reporter datang. Baliklah yang tak dapatkan rawatan lagi, sampai tengah malam pasukan khas doktor cek kesihatan kami. Musolla lah jadi Klinik Kesihatan sementara... kui3.. berkat tuh. Sebab Mirul antara yang kritikal masa tu, bila jawab soalan Fizik kertas2, Mirul cuma ambil masa 45 minit jer untuk jawab soalan dan keluar dewan. Tapi Mirul memang x boleh buat apa-apa. Minggu tu, minggu peperiksaan sains, Add Maths dan Fizik memang Mirul target A, tapi Allah dah tentukan walaupun Mirul dapat A masa percubaan, tapi boleh dapat c je SPM Kertas Fizik. Memang sangat sedih masa tu. Dah tak fikir dah nak jadi Engineer.


Masa kat Matrikulasi pulak. Mirul ingat nak jadi student biasa je. Dah puas dah pegang jawatan kat sekolah dulu. Tapi, Allah dah tentukan. Datanglah musim pilihanraya kampus. Mirul dapat tahu yang ada wakil bukan Muslim bertanding kerusi Jurusan Perakaunan. Dan dia ni agak popular. Kawan-kawan Pusat Islam suruh Mirul bertanding  lawan dia. Dah la orang tak kenal Mirul mase tu. Mirul ni memang pendiam orangnya. Mirul hanya buat bising dengan kawan-kawan yang rapat dengan Mirul je. Ha, berbalik cerita pilihanraya tadi. Mungkin sebab Mirul membawa nama Amirul (Amir-pemimpin), Mirul terus hantar borang bertanding Pilihan Raya Jawatankuasa Perwakilan Pelajar (MPP la kalau di Universiti). Alhamdulillah, Mirul menang dengan majoriti tertinggi. Kemudian, Mirul duduk dikerusi Bendahari Kehormat Jawatankuasa Perwakilan Pelajar. Ya Allah, kawan-kawan tau tak? Mase di Matrikulasi lah antara masa Mirul dipuncak. Mirul masuk pertandingan, jadi Presiden kelab, Pengarah program, mcam-macam lagi la. 


Ha. cerita masa Mirul jadi Pengarah Program Malam Eksekutif Muda Perakaunan. Mirul buat program ni dengan agak tertekan. Mirul lantik kawan-kawan yang majoritinya x pernah uruskan program dan kami buat program ni bersama-sama. Hinggalah satu hari, masa tu 3 hari sebelum program berlangsung. Habis tutor Akaun, tiba-tiba Puan Zuraini (lecturer Akaun yang dilihat sangat menakutkan oleh pelajar) masuk kelas Mirul dan terus marah Mirul, "Amirul, awak jangan pandai-pandai guna nama saya!". Mirul terkejut. Apa salah aku nih? Bila masa pulak aku guna nama dia? Mirul pelik betul masa tu sampailah seorang lagi Yong, JPP akaun yang lagi satu bagi tau Mirul ada mesej yang dihantar guna nama Puan Zuraini ni. Kemudian, Mirul kena marah depan semua pelajar Perakaunan sampai Puan Zuraini cakap yang dia tak teragak-agak untuk bawa JPP Perkaunan ke Mahkamah. Terkejut Mirul masa tu. Tapi, kawan-kawan kuliah MIrul sebenarnya tak faham apa yang Puan Zuraini cakap sebab diaorang terima maklumat yang betul daripada Mirul. Menariknya, Fify, ketua kuliah kami cakap kat Mirul, "kalau Puan Zuraini nak bawak ke mahkamah, ko lawan jer. Kitorang semua kat sini sokong ko. Ko tak bersalah". Yang jadi masalahnya kuliah lagi satu ada yang anti Mirul. Itulah lumrah pemimpin kan. Itu yang Mirul sangat-sangat elak untuk kembali popular macam dulu. Tapi alhamdulillah, semua dapat diselesaikan dengan baik. Sampailah Penolong Pengah HEP dan lecturer lain kata JPP batch Mirul adalah JPP terbaik pernah KMK (Kolej Matrikulasi Kedah) ada. Bila kami melawat matrik, masih ada lecturer yang merindui era kepimpinan kami. Alhamdulillah, seronok sangat dihargai sebegitu. Ha, result Mirul masa kat matrik juga agak baik. Mirul keluar matrik dengan CGPA 3.69. Cukuplah sebagai seorang yang hanya boleh study selepas pukul 1 pagi. 


Semester 1 Mirul agak baik. Mirul memang nak bercuti dari kepimpinan sekejap. Walaupun tak belajar, result Mirul masih lagi baik. Mirul kembali jatuh masa semester 2. Memang cukup jatuh. Sebenarnya, Mirul berdepan perkara yang rumit masa semester 2. Entah kenapa, Mirul hilang kemampuan untuk lebih professional sekarang ni. Semester 3 Mirul bangkit balik. Bukan mudah untuk bangkit. Tapi Mirul selalu cakap kat kawan-kawan Mirul, "aku bukannyer macam korang, korang semua result gempak". Mirul Letak macam-macam kat bilik Mirul (bilik sorang2, boleh lah buat macam tu). Tapi, result kali ni, walaupun Mirul bangun kembali, namun Mirul masih bertatih. Masih perlu masa untuk berlari. 


Kawan-kawan ingat ye, 
Jangan berbangga berada di atas. Adakalanya kita akan dicantas.
Jangan berbangga dengan kejayaan. kerana ia senjata lawan.
Jangan mudah putusa asa, kerana kita pasti mampu berjaya


Jumpe lagi kawan-kawan ye.... 

2 comments:

ashira asila said...

h0ho..
menangis ak bace!!!hee~
gud2...truskn lg au...
hee~ak akn sntiase doakn kjyaan kwn2 ku..
ceh!!amin...

(ak p0n tingat peristiwa kt mtrix 2..cian ko..huhu..papepn sume ye ok kn...)

g0go mirul...jd mpp lak au..tet!!!

Ashraf Zabidi said...
This comment has been removed by the author.